Nieuws

Autoschade: Wanneer mag u nog de weg op?

Wanneer uw auto schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een ongeluk of een ander incident, is het begrijpelijk dat u zich afvraagt of u nog wel veilig de weg op kunt. Rijden met autoschade is een complex onderwerp dat afhankelijk is van verschillende factoren. In deze blog gaan we dieper in op de wettelijke aspecten, veiligheidsrisico’s en de mogelijke gevolgen van rijden met schade aan uw voertuig. 

Wettelijke aspecten

In Nederland is de wetgeving rondom het rijden met autoschade duidelijk. Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen dat een gevaar kan vormen voor de bestuurder, passagiers of andere weggebruikers. Dit betekent dat indien de schade aan uw auto de verkeersveiligheid beïnvloedt, u niet de weg op mag. Enkele voorbeelden van situaties waarin rijden met autoschade verboden is:

 • Gebroken of ontbrekende spiegels
  Zonder functionerende spiegels heeft u onvoldoende zicht op het verkeer om u heen.
 • Beschadigde verlichting
  Als uw verlichting niet goed werkt, bent u minder zichtbaar voor andere weggebruikers, vooral ‘s nachts en bij slecht weer.
 • Structurele schade aan de carrosserie
  Dit kan de betrouwbaarheid van uw voertuig beïnvloeden, waardoor het risico op ongelukken groter wordt.

Heeft u schade opgelopen?

Maak direct een afspraak om het te laten herstellen.

Plan een afspraak in

Veiligheidsrisico’s

Naast de wettelijke beperkingen zijn er ook een aanzienlijk aantal veiligheidsrisico’s verbonden aan het rijden met een beschadigde auto. Hier zijn enkele risico’s waar u zich bewust van moet zijn:

 • Verminderende voertuigcontrole
  Schade aan de ophanging, stuurinrichting of remmen kan de bestuurbaarheid van uw auto aanzienlijk verminderen.
 • Vergroot risico op ongelukken
  Beschadigde voertuigen kunnen onverwachte storingen veroorzaken, wat het risico op ongevallen verhoogt.
 • Bescherming bij een botsing
  Autoschade kan de beschermende structuur van uw voertuig verzwakken, wat kan leiden tot ernstige verwondingen bij een eventueel ongeval.

Gevolgen van rijden met autoschade

Rijden met een beschadigde auto kan ingrijpende gevolgen hebben, zowel juridisch als financieel:

 • Boetes en sancties
  Als u wordt aangehouden met een voertuig dat als onveilig wordt beschouwd, kunt u een boete krijgen en kan uw voertuig zelfs in beslag worden genomen.
 • Verzekeringskwesties
  Verzekeringsmaatschappijen kunnen moeilijk doen over schadeclaims als blijkt dat u met een beschadigd voertuig heeft gereden. Dit kan leiden tot hogere premies of zelfs het beëindigen van uw polis.
 • Persoonlijke aansprakelijkheid
  In geval van een ongeval waarbij u met een beschadigde auto rijdt, kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schade en het letsel.

Wat te doen bij autoschade?

Als uw auto schade heeft opgelopen, is het belangrijk om direct actie te ondernemen:

 • Beoordeel de schade
  Probeer in te schatten of de schade de rijveiligheid beïnvloedt.
 • Contacteer uw verzekeraar
  Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeringsmaatschappij
 • Plan een reparatie in
  Laat uw voertuig repareren door een erkende schadehersteller, zoals ASN Autoschade Winterswijk, om ervoor te zorgen dat u weer veilig de weg op kunt.

Rijden met autoschade is vaak niet alleen illegaal, maar ook onverstandig vanwege de aanzienlijke veiligheidsrisico’s. Bij twijfel over de staat van uw voertuig, is het altijd het beste om professioneel advies in te winnen en uw auto zo snel mogelijk te laten repareren. Bij ASN Autoschade Winterswijk staan we klaar om u te helpen met vakkundig schadeherstel, zodat u weer veilig en zorgeloos de weg op kunt.